Kaffekværn, kaffemølle - hvad er vigtigt når kaffebønnerne skal males?

De ristede kaffebønner skal knuses før de kan anvendes til at brygge kaffe. Når kaffebønnen er knust i mindre stykker, kan vandet trække de smags- og farvestoffer ud, som den gemmer på fra dyrkningen og ristningen.

Der er tre ting, der er vigtige når kaffebønnerne skal males:

  1. Ensartethed: Man kan bruge en kværn eller en mølle til at knuse kaffebønnerne, hvilket betyder at de enten slås i stykker af roterende knive (lidt ligesom en blender) eller af et kværnværk (lidt ligesom en peberkværn). Uanset metode er det vigtigt, at den kværnede eller malede kaffe er ensartet, det vil sige at de enkelte kaffekorn har den samme størrelse. Hvis kaffekornene er meget uens, påvirker det smagen i kaffen.
  2. Formalingsgrad: Hvor fint eller groft bønnerne males afhænger af, hvordan kaffen skal brygges. Hvis man eksempelvis vil brygge stempelkandekaffe, skal kaffebønnerne være groftmalet. Vil man lave filterkaffe, skal kaffen males noget finere. Og vil man lave espresso, skal kaffen være meget fintmalet.
  3. Timing: Kaffen skal males umiddelbart før den skal bruges til brygning. Ilten i luften gør, at den kværnede kaffe hurtigt mister en stor del af sin aroma - faktisk i løbet af få timer