Tal og fakta om kaffeproduktion, handel og forbrug

I 2019 blev der produceret mere end 10 millioner ton kaffe. Det svarer i runde tal til 1000 milliarder kopper kaffe! Kaffeproduktionen er næsten fordoblet over de sidste 25 år. Brasilien er suverænt den største kaffeproducent og står for cirka 37% af den globale produktion i 2019, efterfulgt af Vietnam (18%), Colombia (8%), Indonesien (5%) og Ethiopien (5%). Derudover er der kaffeproduktion i en lang række andre lande, fortrinsvis i Afrika, Syd- og Mellemamerika, samt i dele af Asien.

Anderledes er det med forbruget af kaffe. Mere end 75% af al produceret kaffe bliver importeret og anvendt i ikke-producerende lande. USA er det land med den største import af kaffe (22% af al kaffeimport), mens lande i EU står for 65% af den samlede kaffeimport.

Økonomisk er kaffe en af de allerstørste afgrøder i verden, og repræsenterer en markedsværdi på mere end svimlende 900 milliarder kroner årligt. Men værdierne i kaffe-industrien er ikke ligeligt fordelt - og desværre er det gennem en årrække gået i den forkerte retning. Det hænger sammen med prisudviklingen, som gennem de sidste 10 år har udviklet sig til ugunst for såvel kaffebønderne som for forbrugerne.

Der er store forskelle på, hvad kaffebønderne får betalt for deres afgrøder, når de bliver opkøbt for at blive eksporteret. Gennemsnitligt fik en kaffebonde 2,4 dollar per kilo råkaffe i 2019 (eller ca. 15 danske kroner). Det er hele 26% mindre, end hvad han fik for et kilo råkaffe i 2010.

Forbrugerne betaler også meget forskellige priser, når de køber kaffe - afhængig af land, fremstillingsmåde, mv. Gennemsnitligt betalte forbrugeren 12,8 dollar (ca. 83 kroner) per kilo kaffe i 2019 - en pris, der til gengæld er steget med 9% siden 2010.

Med andre ord betaler forbrugeren 5,3 gange så meget, som kaffebonden får ud af det i 2019 - i 2010 betalte han kun 3,6 gange så meget. Så den store og stigende ulighed i den globale kaffe værdikæde favoriserer mellemhandlerne (grossisterne, risterierne, og detailhandlerne) på bekostning af kaffebønderne og forbrugerne.